COOKIES!

Včera mi dorazil balíček od kamaráda Metly z e-shopu Paleo Doupě a já se dnes ráno probudila s pocitem, že POTŘEBUJU upéct sušenky, což znamená pořádně si zasvinit kuchyň. Ne snad, že by mě honila mlsná, ale když má člověk doma kýbl mandlového másla, pytel kokosové mouky a chlapa, kterému se při pohledu na sušenky vždycky tak krásně rozzáří oči, je výsledkem této rovnice logicky plech (až tři) plný lahodných sušenek s kousky čokolády. První várka, ve které jsem k oslazení použila med, dopadla dost bídně, jíst se to dá, ale rozhodně to není vhodné k ukazování nebo snad sdílení. Druhá várka, obsahující méně kokosového tuku než ta první a kokosový cukr místo medu, je však výborná a proto jsem se rozhodla o tento úspěch podělit, než se pustím do úklidu toho nepořádku, který po mém ranním řádění v kuchyni zůstal.

003

Dobré rady na začátek:
Sáhněte po plastové míse. Při použití skleněné se těsto neskutečně lepí ke stěnám mísy, což nemůžeme potřebovat. Věřte mi. Plastovou mísu. A silikonovou nebo gumovou špachtli na míchání, ne dřevěnou vařečku. Na odměřování používám takové ty pěkné plastové odměrky, které jsou k dostání asi ve všech domácích potřebách. Velké čokoládové pecky jsem „nasekala“ na menší kousky kolébkovým nožem na bylinky.

Suroviny:
3/4 šálku mandlového másla (pochopitelně lze použít jakékoli oříškové máslo)
1/3 šálku kokosového cukru
2 polévkové lžíce kokosového oleje (v tekutém stavu)

2 rozšlehaná vejce
2 vrchovaté polévkové lžíce kokosové mouky
špetka soli
1/2 lžičky jedlé sody

1/2 šálku čokoládových peciček nebo nasekané čokolády

Postup:
Předehřejte troubu na 175°C. Vyložte plech pečícím papírem.
Smíchejte oříškové máslo, kokosový cukr a kokosový olej.
Do směsi vlijte dvě rozšlehaná vejce a důkladně promíchejte. V tomto bodě směs patrně dost zhoustne, ale to je v pořádku. Míchejte dál!
Přisypejte kokosovou mouku, jedlou sodu a sůl a opět dobře promíchejte.
Vmíchejte do směsi čokoládové kousky. V ideálním případě skončíte s velkou, lesklou a na dotek lepkavou koulí na dně relativně čisté misky.

Pomocí lžíce a rukou vytvořte nevelké kuličky a přeneste na plech (obr. 1), nechte mezi nimi dostatek místa. Doporučuji maximálně 9 kusů najednou. Namočte si prstíky a kuličky trochu uplácněte (obr. 2), podle vašich preferencí. Někdo má rád sušenky placatější, někdo naopak buclaté. Cokoli máte rádi. Následně tomu pak přizpůsobte dobu pečení.

Vložte do vyhřáté trouby na 9-12 minut, dokud nejsou sušenky pěkně zlaté a voňavé (obr. 3). Před podáváním nechte vychladnout. Z uvedeného množství surovin jsem upekla 22 kousků o průměru cca 4cm.

Dobrou chuť!

001

obr. 1

002

obr. 2

004

obr. 3

Facebooktwittergoogle_pluspinterestFacebooktwittergoogle_pluspinterest

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *